Könyvelési Szolgáltatások már 25 éve … Óbudán
könyvelőirodánk már Gödöllőn is

További állami pénzeket kaphatnak az adórendszer vesztesei

Márciustól vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a cégek, akik a 2012-ben érvényes elvárt munkabéremelés 5 százalékos részét sem tudják teljesíteni. Összesen 21 milliárd forintot szánnak a programra - akinek így sem jön össze, két évig elbúcsúzhat a közbeszerzésektől és az állami támogatásoktól.

A vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak márciustól azok a cégek, amelyeknek gondot okot az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben; a 21 milliárd forintos keretből várhatóan 450-700 ezer munkavállaló béremeléséhez járulnak hozzá a költségvetésből. Ezt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára jelentette be a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Máshogy is beszáll az állam
Az elvárt munkabéremelést 5 százalékos mértékig a cégek hajtják végre, az e fölötti összegrészre viszont a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány vállalja a teljes kompenzációt.
Az elvárt munkabéremelést 5 százalékos mértékig a cégek hajtják végre, az e fölötti összegrészre viszont a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány vállalja a teljes kompenzációt.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja, valamint azt, hogy 2012-ben legalább megtartja - vagyis nem csökkenti - dolgozóinak létszámát.

Az államtitkár ismertette, hogy az 5 százalékos emelésből 2, illetve 3 százalékos támogatást terveznek, a pályázatok megjelenése február végén, március elején várható.

Miért van erre szükség?

A Munka Törvénykönyve lehetőséget teremt a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés elvárt mértékének és részletes szabályozásának meghatározására, ezt az idei évre a 2011. december 22-én kihirdetett kormányrendelet tartalmazza. E rendelet szerint azonban bruttó 216 806 forint feletti munkabér esetén nincs elvárt munkabéremelés.

Minderre azért volt szükség, mert az adójóváírás kivezetésével a nettó bérek egy bizonyos szint alatt a 16%-os egykulcsos szja bevezetésével csökkennének. (Az egykulcsos adórendszer ráadásul tartalmilag tulajdonképen továbbra is kétkulcsos a havi 202 000 feletti jövedelmek esetében meglévő 27%-os adóalap-kiegészítés miatt.)

A béremelés az idén is a munkáltató döntésén alapul, azonban két évig nem indulhat közbeszerzési eljárásokon ajánlattevőként és a központi költségvetésből, valamint az elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban nem részesülhet az a munkáltató, amely az érintett munkavállalók legalább kétharmada esetében nem hajtja végre a kormányrendelet szerinti elvárt béremelést.